27 novembre 2018 Carles Sanchez Cap comentari Sense categoria
Ets una paperera?
Has tingut la sensació que algú t’ha pres per una paperera i ha decidit bolcar tota la seva porqueria?
Quan va ser l’última vegada que ho vas fer tu?
Com t’has sentit en un i altre cas?
De manera conscient o no, tota persona pot tenir algun moment en el qual canalitza la seva frustració, por, ràbia, inseguretat o nerviosisme cap a una altra persona; tot i que aquesta no tingui res a veure en l’origen dels seus sentiments.
Determinades situacions poden desbordar, generar una reacció -explosiva o implosiva-, que ens porti a bolcar la nostra negativitat sobre una altra persona. Pots veure una estupenda explicació de les diferències entre un tipus i un altre xe reacció en aquest tall de la pel·lícula “Executiu agressiu“, amb Jack Nicholson i Adam Sandler.
A això en diem “buidar la paperera“.
És possible que es tendeixi a buidar la paperera a la primera persona que ens trobem, però és més probable que ho fem sobre persones properes, preferentment estimades, encara que molt habitualment ho fem sobre persones estimades.
En aquests casos podem aplicar literalment allò de que “la confiança fa fàstic”.
Si som “emissors” o “receptors” de “escombraries emocional” de forma esporàdica, podem considerar-lo desagradable però possible en el marc de les relacions humanes. Una mica més a gestionar en la nostra vida i que no ha de provocar més problema que el malestar puntual o el fet d’haver de disculpar-nos de tant en tant.
Ara bé, quan observem que en les nostres relacions som emissors o receptors de forma sistèmica i habitual, segur que ha arribat el moment de revisar coses.
No és saludable per a nosaltres ni per al nostre entorn i és un fre per gaudir de relacions i experiències plenes i feliços. Es converteix en un hàbit que lamina la fortalesa d’una relació consolidada, i allunya les possibilitats d’afermar una de nova.
Preguntem quina emoció essencial es troba en el fons del nostre ésser. Quin ressort ha activat un o altre situació o quin sentiment ocult ha estat destapat a causa d’una situació concreta. Inseguretat, por o frustració poden ser alguns d’aquests sentiments ocults.
Si som “emissors”, identificar-los, prendre’ls en consideració i afrontar-los fa imprescindible i urgent per corregir l’actitud.
Si som “receptors”, haurem de decidir si volem empatitzar amb la persona que ens està buidant la paperera i ajudar-la a identificar i gestionar la seva realitat; o bé, prendre la distància necessària perquè no veure’ns envaïts.
L’una i l’altra, són vitals per a la nostra salut emocional i física.
Una cosa és segura, si has de buidar la paperera, ¡procura que sempre sigui de flors!